Diabetes

Diabetische voet

Hoe langer men diabetes heeft hoe meer kans op complicaties ten gevolge hiervan; de circulatie wordt minder en de huid wordt daardoor minder gevoed en het gevoel in uw voeten wordt minder.
Het is aan te raden om uw voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure, of in het bezit van een certificaat voor verzorging van de diabetische voet. Regelmatige controle kan ernstige gevolgen voorkomen.
Uw pedicure kijkt met zorg naar uw voeten, waaronder een extra controle op wondjes en/of drukplekken. Uw voeten worden met professionele zorg behandeld.

Tips voor voetverzorging:

  • Inspecteer dagelijks uw voeten, let op wondjes en verkleuringen.
  • Draag gave (het liefst wollen) sokken.
  • Liever niet op blote voeten lopen ivm kans op wondjes.
  • Controleer uw schoenen voor het aantrekken op oneffenheden, steentjes enz.
  • Was uw voeten dagelijks, zo min mogelijk met zeep, droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Uw voeten zijn minder gevoelig, gebruik daarom nooit een kruik in bed.
  • Knip de nagels recht en niet te kort, vijl scherpe hoekjes af.

Laat uw voeten regelmatig controleren en behandelen door een gespecialiseerde pedicure, ook als u geen klachten heeft.

Diabetische voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen bij patiƫnten met diabetes vaak voor. Vooral patiƫnten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden.
Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar het kan leiden tot ernstige problemen.
Ook een verminderd gevoel (diabetische neuropathie) leidt tot huidbeschadigingen. Huidbeschadigingen ontstaan voorts door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten.